Teckel

De officiele naam is Dashond ,in Nederland beter bekent als de teckel. Van oorsprong is de teckel een jachthond maar het is ook een hele goede gezelschapshond. Alle teckel varianten zijn doorgaans hele vrolijke , onafhankelijke , eigenzinnige, alerte , actieve , moedige ,slimme en eigewijze honden. Je moet duidelijke regels hanteren want eigenwijs zijn ze en het zijn doorzetters. Teckels zijn ook aanhankelijk en graag bij mensen. De korthaar Teckel is zachtaardig , gehecht aan zijn gezin maar naar onbekenden wat terughoudend. Ook zij Teckels waaks en zullen blaffen bij onraad. Als je kleine huisdieren hebt zoals knaagdieren en vogels moet je oppassen het is een jachthond en een teckel is slim genoeg om een bv een caviakooi open te krijgen. Houd deze dus uit zijn bereik. Met katten kan een teckel goed omgaan als hij ermee opgroeit . Als je gaat wandelen houd de teckel aan de riem hij kan er vandoor gaan als hij iets ruikt of iets voorbij ziet rennen , het is vaak niet eenvoudig om hem terug te roepen. Een goed getrainde teckel kan wel loslopen maar blijf altijd alert zeker in de buurt van wegen!Teckels zijn niet graag alleen maar kunnen dit wel leren als het goed wordt aangeleerd door dit langzaam op te bouwen. Als Teckels van jongs af aan gewend zijn aan kinderen kunnen ze goed met hen overweg. Wel moet je opletten dat kinderen niet met de teckel gaan rondsjouwen of laten vallen vanwege hun lange rug zijn teckels kwetsbaar voor verkeerd oppakken. De vacht van de korthaar Teckel is heel makkelijk ze ruien bijna niet. Wel is het belangrijk om u teckel slank te houden overgewicht belast de rug. Spelletjes vind de teckel ook leuk zoals gooien met de bal en flostouw laat hem niet teveel achter stuiterende ballen aanrennen , de vreemde draaiingen kunnen de hond belasten. Behalve wandelen en spelen kunt u met u teckel ook speurspelletjes doen. En natuurlijk zijn teckels ook geschikt voor de jachttraining.

Socialisatie en opvoeding

Zoals bij alle honden is een goede socialisatie erg belangrijk. De fokker moet hiermee al begonnen zijn. Laat u pup aan allerlei mensen , dieren en andere nieuwe zaken wennen. Besteed extra aandacht aan het omgaan met kinderen en onbekenden. Bij de socialisatie met andere honden moet u natuurlijk oppassen dat u teckel pup niet onder de voet wordt gelopen , maar ook met grotere honden moet hij leren omgaan . Zoek rustige , gehoorzame honden uit om uw pup kennis mee te  laten maken. Eventueel kunt u de pup eerst op uw arm nemen en door de knieën gaan zodat de honden elkaar rustig kunnen besnuffelen. Zorg dat uw pup ook voldoende rust krijgt om alle nieuwe ervaringen te verwerken. Bij de opvoeding is het belangrijk dat u consequent en duidelijk bent. De teckel is eigenwijs en vasthoudend en weet vaak precies hoe hij zijn zin moet krijgen. Laat u niet door zijn charmes verleiden om ongewenst gedrag door de vingers te zien ! Flink enthousiast belonen werkt goed om hem te leren wat u van hem wilt. Teckels leren snel , vooral de korthaar, maar langdurig oefeningen  vinden ze snel saai. Als u weet waarmee u uw teckel kunt motiveren en wat voor hem een echte beloning is, kunt u hem van alles leren, maar verwacht geen strikte gehoorzaamheid. Leer u pup om alleen te blijven door dit langzaam op te bouwen. Leer hem ook om te stoppen met blaffen als u dat zegt. Het leren hier komen heeft extra aandacht nodig. Ga bijvoorbeeld met hem naar de puppycursus, daar leert hij andere honden kennen en op u te letten en u leert hoe u de hond iets bij kunt brengen. Bovendien is het goed voor de band tussen u en uw hond om samen bezig te zijn.

Bijzonderheden van de Teckel

*Teckels zoeken veel oogcontact met mensen en kunnen goed inschatten hoe hun stemming is

*Houd er rekening mee dat de teckel slim, grappig , vrolijk , eigenzinnig en zelfstandig  is en daardoor niet de meest gehoorzame hond.

*Teckels zijn grote honden in een klein formaat , houd daar rekening mee als baas Ze kunnen de clown uithangen om hun zin door te drijven en winden u snel om de vinger.

 • Referenties

  • Dag familie. Even laten weten dat we zo'n fijn hondje hebben hij is lief, slim, en gewoon super. groet uit Wehl van Dorus en baasjes

   Corry
  • Onze teckel is echt zo'n fijne hond. Los met uitlaten luistert super goed naar de jachtfluit met de grote honden mee hij doet niet voor ze onder en is voor de duvel niet bang. Hij kan ook al kunstjes.

   Esther
  • Otje van de hippe kip omgedoopt naar boris is echt een super diertje.

   Amstelveen
  • Bedankt voor mijn maatje

   Anoniem
  • We zijn echt geweldig geholpen door Van de Hippe Kip. We zijn dan ook super blij met de Ragdoll die we gekocht hebben. Alles tot in de puntjes verzorgd. Ga zo door!

   Arnie
  • Wij zijn enorm blij dat we via Van de Hippe Kip onze nieuwe kittens hebben gekocht. Alles goed geregeld. We zullen Van de Hippe Kip zeker aanbevelen bij anderen.

   Saskia